Feestdagen en arbeidsvoorwaarden in Turkije

Werken in Turkije: Feestdagen en arbeidsvoorwaarden in Turkije

Overweeg jij om naar Turkije te verhuizen voor werk? Naast het basissalaris wil je dan natuurlijk weten wat de secundaire arbeidsvoorwaarden en nationale feestdagen in het land zijn, aangezien deze verschillen dan die in Nederland/België.

Van vakantiedagen tot ziekteverlof en pensioenregeling, deze blog biedt een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over de secundaire arbeidsvoorwaarden en feestdagen in Turkije.

Feestdagen in Turkije

Turkije kent veel verschillende feestdagen. Sommige vieren belangrijke momenten uit de geschiedenis, andere zijn religieuze feesten.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze feestdagen, omdat de meeste bedrijven en overheidsinstellingen op deze dagen gesloten zijn. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste feestdagen in Turkije:

Vakantiedagen in Turkije

In Turkije hebben werknemers recht op jaarlijkse betaalde vakantiedagen. Het aantal vakantiedagen varieert op basis van de dienstjaren:

  • 1 tot 5 jaar dienstverband: 14 dagen
  • 5 tot 15 jaar dienstverband: 20 dagen
  • Meer dan 15 jaar dienstverband: 26 dagen

Er zijn een aantal uitzonderingen. Jeugdige werknemers (jonger dan 18 jaar) en werknemers boven de 50 jaar hebben recht op minimaal 20 dagen jaarlijkse betaalde vakantie, ongeacht hun dienstjaren. Daarnaast wordt de vakantiedagen van deeltijdwerkers berekend op basis van hun werktijd in verhouding tot een voltijdse werkweek.

Bovengenoemde vakantiedagen zijn exclusief de nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag (Yılbaşı) – 1 januari

Nieuwjaarsdag wordt in Turkije, net zoals in veel andere landen wereldwijd, gevierd met vuurwerk en familiebijeenkomsten.

Nationale Soevereiniteit en Kinderdag (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı) – 23 april

Op 23 april wordt in Turkije de Nationale Soevereiniteit en Kinderdag (Turks: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı) gevierd. Deze dag heeft een belangrijke historische en culturele betekenis voor Turkije.

De oorspronkelijke betekenis van 23 april gaat terug tot de oprichting van de Turkse Republiek. Op 23 april 1920 werd de Grote Nationale Assemblee van Turkije opgericht in Ankara, wat een cruciale stap was in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog en de vorming van de moderne Turkse staat onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk.

De keuze om deze datum te benoemen tot “Nationale Soevereiniteit en Kinderdag” was gebaseerd op het idee van Atatürk om de toekomst van het land te verankeren in de jeugd, die symboliseert hoop en de kracht om een sterke natie op te bouwen. Het is de enige nationale feestdag die ook aan kinderen is gewijd, wat Turkije uniek maakt in de wereld. De viering omvat vaak kinderactiviteiten, parades en speciale ceremonies in het parlement. Kinderen nemen symbolisch belangrijke posities over, zoals die van president of parlementslid, om het belang van de jeugd voor de toekomst van het land te benadrukken.

Dag van de Arbeid (Emek ve Dayanışma Günü) – 1 mei

De Dag van de Arbeid in Turkije wordt gevierd met demonstraties, optochten en bijeenkomsten die de rechten van werknemers en vakbonden benadrukken.

Herdenkingsdag van Atatürk, Jeugd- en Sportdag (Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı) – 19 mei

Op 19 mei is in Turkije de herdenking van Atatürk, Jeugd- en Sportdag (Turks: 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı). Deze nationale feestdag heeft een belangrijke historische en culturele betekenis. Deze dag herdenkt de dag waarop Mustafa Kemal Atatürk in 1919 aankwam in de stad Samsun, wat wordt gezien als het begin van de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog en de strijd voor de oprichting van de moderne Turkse Republiek.

Dag van de Republiek (Cumhuriyet Bayramı) – 29 oktober

Deze feestdag herdenkt de stichting van de Republiek Turkije in 1923 door Mustafa Kemal Atatürk. Het wordt gevierd met parades, ceremonies en feestelijkheden in het hele land.

De Dag van de Republiek is een belangrijke herdenking van de stichting van de moderne Turkse staat en de principes waar deze op gebaseerd is. Het is een dag van nationale eenheid en reflectie op de Turkse identiteit en geschiedenis.

Dag van de overwinning (Zafer Bayramı) – 30 augustus

Op 30 augustus viert Turkije de Dag van de Overwinning (Zafer Bayramı). Deze dag viert Turkije de grote overwinning van het Turkse leger op 30 augustus 1922 tegen de buitenlandse bezettingstroepen. Tijdens de Turkse onafhankelijkheidsoorlog, onder leiding van Atatürk, behaalde de Turkse strijdkrachten een beslissende overwinning. Deze overwinning leidde rechtstreeks tot de oprichting van de Turkse Republiek.

Ramadanfeest (Ramazan Bayramı)

Het Ramadanfeest is een tijd van vreugde, samenkomsten met familie en vrienden, en het uitwisselen van geschenken en zoetigheden. Ondanks dat dit feest officieel drie dagen duurt, krijgen werknemers in Turkije vaak een hele week vrij.

De exacte data van het feest variëren elk jaar, omdat ze gebaseerd zijn op de islamitische maankalender.

Offerfeest (Kurban Bayramı)

Het Offerfeest is ook een belangrijk islamitisch feest waarbij moslims hun geloof tonen door een dier zoals een schaap, geit of koe te offeren. Ze delen het vlees met familie, buren en mensen in nood. Dit feest vindt ongeveer 70 dagen na het einde van de Ramadan plaats. Hoewel het Offerfeest officieel 4 dagen duurt, krijgen werknemers meestal een hele week vrij, net als tijdens het Ramadanfeest.

Secundaire arbeidsvoorwaarden in Turkije

De specifieke secundaire arbeidsvoorwaarden in Turkije kunnen sterk variëren tussen verschillende bedrijven en sectoren. Grote multinationals en gevestigde Turkse bedrijven hebben doorgaans uitgebreidere secundaire arbeidsvoorwaarden in vergelijking met kleinere en lokale bedrijven.

Ziekteverlof in Turkije

Net als in Nederland hebben werknemers in Turkije recht op ziekteverlof wanneer zij ziek worden en niet in staat zijn om te werken, mits dit wordt ondersteund door een doktersverklaring. Dit recht is vastgelegd in de Turkse Arbeidswet (No. 4857) en de sociale zekerheidswetgeving.

Tijdens de eerste twee dagen van het ziekteverlof is de werkgever niet verplicht om het loon door te betalen. Vanaf de derde dag ontvangt de werknemer een ziekte-uitkering van het sociale zekerheidsinstituut (SGK).

Zwangerschaps- & vaderschapsverlof in Turkije

Het zwangerschaps- en vaderschapsverlof zijn bedoeld om (aanstaande) ouders de tijd te geven om zich voor te bereiden op de komst van hun kind, en de eerste weken na de geboorte door te brengen met hun pasgeboren baby. Vrouwen hebben recht op 16 weken betaald zwangerschapsverlof, waarvan 8 weken vóór en 8 weken ná de bevalling. Mannen hebben recht op 5 dagen betaald vaderschapsverlof.

In sommige gevallen (zoals meerlingzwangerschap) kan het zwangerschapsverlof worden verlengd. Na het standaard verlof kunnen moeders onbetaald verlof aanvragen tot de baby 6 maanden oud is.

Gezondheidszorg in Turkije

Turkije biedt zowel publieke als privé gezondheidszorg. Het publieke gezondheidszorgsysteem wordt beheerd door de Sociale Zekerheid Instelling (SGK) en biedt basiszorg aan degenen die bijdragen aan de sociale zekerheid, zonder extra kosten.

Naast het publieke systeem bieden veel werkgevers een ziektekostenverzekering aan als secundaire arbeidsvoorwaarde, wat medewerkers de toegang geeft tot betere en snellere zorg in particuliere ziekenhuizen en klinieken.

Pensioenregeling in Turkije

Het systeem voor pensioenuitkeringen in Turkije is opgebouwd rond het sociale zekerheidsstelsel (SGK), waar werknemers verplicht aan bijdragen. Naast deze basisregeling bieden veel werkgevers ook aanvullende pensioenspaarregelingen aan als onderdeel van hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bonussen & prestatiebeloningen

Veel bedrijven in Turkije bieden jaarlijkse bonussen of prestatiebeloningen aan hun werknemers. Deze extra vergoedingen kunnen variëren afhankelijk van de sector, bedrijfsgrootte en individuele prestaties van werknemers.

Bonussen:

  • Winstgerelateerde bonussen: Veel bedrijven geven jaarlijkse bonussen op basis van de winst van het bedrijf. Dit is vooral gebruikelijk in grote bedrijven en multinationals.
  • Vakantiegeld: Sommige bedrijven bieden vakantiegeld aan, meestal als een extra maand salaris.
  • Speciale gelegenheden: Het is ook gebruikelijk dat bedrijven bonussen geven tijdens religieuze feestdagen zoals Ramadan en Kurban Bayramı.

Prestatiebeloningen:

  • Individuele prestaties: Bonussen op basis van individuele prestaties zijn gebruikelijk in verkoop en andere prestatiegerichte functies. Deze bonussen kunnen variëren van een percentage van de verkochte producten tot vaste bedragen voor het behalen van bepaalde doelstellingen.
  • Team prestaties: Sommige bedrijven belonen teams voor gezamenlijke prestaties. Dit kan variëren van teamuitjes tot financiële bonussen voor het behalen van teamdoelstellingen.

De trend in Turkije verschuift steeds meer naar prestatiegerichte beloningen om werknemers te motiveren en te belonen voor hun bijdragen aan het succes van het bedrijf. Dit is met name het geval in sectoren met hoge concurrentie, waar bedrijven innovatieve manieren zoeken om talent aan te trekken en te behouden.

Reis- & maaltijdvergoeding in Turkije

Reisvergoedingen worden vaak aangeboden om werknemers in Turkije te ondersteunen bij hun dagelijkse woon-werkverkeer. Vooral in grote steden zoals Istanbul, met een bevolking van 16 miljoen mensen en waar het verkeer intens kan zijn, zijn deze vergoedingen een waardevolle financiële en praktische ondersteuning voor werknemers.

Bij maaltijdvergoedingen kun je denken aan maandelijkse vergoedingen, bedrijfskantines waar werknemers betaalbare opties hebben om te eten en cateringvoorzieningen die ontbijt, lunch en diner op locatie verzorgen.

Bonus: Weetjes over het werken in Turkije

Nu je de secundaire arbeidsvoorwaarden en feestdagen in Turkije kent, is het goed om een aantal weetjes met je te delen. Zo ben je goed voorbereid voor de Turkse werkvloer.

  • In de Turkse zakenwereld is respect voor leeftijd, positie en titel erg belangrijk. Het is gebruikelijk om mensen van hogere leeftijd of met een hogere positie aan te spreken met ‘abi’ (broer). Formele aanspreekvormen zoals ‘Hocam’ (mijn leraar), ‘Efendim’ (mijn heer), ‘Bey’ (meneer) en ‘Hanım’ (mevrouw) worden ook vaak gebruikt.
  • De standaard werkweek in Turkije loopt van maandag tot vrijdag, meestal van 8:30 uur tot 18:00 uur. In sommige sectoren, zoals retail of dienstverlening, kunnen de werktijden variëren, inclusief werken op zaterdag. De middagpauze is vaak tussen 12:00 en 13:00, waarin veel bedrijven sluiten voor lunchpauze.
  • Thee (çay) en Turkse koffie zijn essentieel in het dagelijkse werkleven. Regelmatige theepauzes zijn normaal, en het aanbieden van een kopje thee of koffie is een gebaar van gastvrijheid.
  • Het geven van kleine geschenken, zoals lokale zoetigheden of een mooi verpakte doos chocolade, wordt gewaardeerd, vooral bij zakelijke bezoeken of bij het afsluiten van een deal.
  • Voor buitenlanders die in Turkije willen werken, is een werkvergunning vereist. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, maar het land verwelkomt internationale werknemers in diverse sectoren.

Ook werken in Turkije?

Sluit je aan bij iMA Contact!

Wil jij ook, net als duizenden Turkse Nederlanders/Belgen, werken in een gemotiveerde en goedbetaalde baan in Turkije? Sluit je dan snel aan bij iMA Contact, het leukste multiculturele contactcenter in het land!

Ons contactcenter, met medewerkers die in totaal 5 talen spreken, biedt een dynamische werkomgeving waarin diversiteit wordt gevierd en waar jij je vaardigheden kunt inzetten en ontwikkelen. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in Turkije of een carrière stap wilt maken, bij iMA Contact vind je een ondersteunend team en een stimulerende werkcultuur.

Wij hebben verschillende vestigingen, verspreid over heel Turkije. Home Office mogelijkheden zijn bespreekbaar.

Van Nederland naar Turkije: start je internationale carrière met iMA Contact!

Werken in Turkije

Begin een nieuw hoofdstuk in Turkije. Bekijk onze openstaande vacatures

Vacatures